Cuma, jumlah yang diambil tidaklah sebanyak orang dewasa, dan makan tersebut juga perlu dipotong kecil agar selamat untuk mereka makan.
Beberapa perkara perlu anda ketahui dalam penyediaan makanan anak-anak yang masih kecil:
Oatmeal |
2. Pastikan juga makanan kanak-kanak berusia sehingga lima tahun tidak mengandungi terlalu banyak lemak terlarut yang boleh didapati daripada mentega, keju, daging berlemak, produk daging, biskut, pastri dan kek.
3. Elak memberi anak-anak anda telur mentah atau telur setengah masak kerana risiko dicemari salmonella yang boleh mengakibatkan keracunan makanan. Jika mahu beri anak anda makan telur, pastikan bahagian merah dan putih masak sepenuhnya.
Dari kiri: Puri keledek, green pea, epal |
King mackerel (paling tinggi raksa) |
5. Sesetengah ikan mengandungi tahap raksa/merkuri (logam berat) yang tinggi, dan ini boleh memberi kesan kepada perkembangan sistem tunjang mereka. Jadi cuba elakkannya terutama ibu2 mengandung dan anak2 kecil. Antara ikan dengan jumlah raksa adalah king mackerel, tuna, yu. Nak tahu senarai ikan dengan merkuri yg tinggi? Rujuk kat sini http://www.nrdc.org/health/effects/mercury/guide.asp
Setakat nak ber'tahnik' tiada masalah |
No comments:
Post a Comment