Saturday 22 November 2014

Caramelised chicken wing

Hujung minggu ni minggu yg terakhir dok kampung, rasanya. Ikut plan lah.

Hari ni buat kepak ayam madu. Ramai org ada, berbaloi la masak. Err, tapi ramai rupanya minat. Lagi pun kepak je semua tu, bukan besar mana pun. Aku pun dapat rasa setengah ketul. Jadiklah. Diorang kata best. Gigi pun bukan boleh makan makanan yg mencabar sangat ni. Huhuhu...sedih. Terasa satu nikmat Allah dah dikurangkan.

Resepinya mudah je. Asal resepi dak chout yg memang super duper rajin memasak. Sedap plak tu. Tokey red velvet dan kek2 yg sewaktu dgnnya. Dan, tak kedekut resepi. Jadik aku panjang2 kan ilmu dia kongsi ni supaya bertambah2 pahala dia dapat. Tribute utk chout. (Muahaha....dia idup lagi, sugar bugar...)

12 keping kepak ayam dipotong 2
3 ulas bawang putih
1 sudu besar halia ditumbuk
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos cili

1 sudu besar kicap

2 sudu besar minyak

1/4 cawan madu

Panaskan minyak. Tumis bawang & halia. Kemudian masukkan ayam, digaul 5 minit. Masukkan semua sos dan madu. Tutup periuk. Masak dalam 15-20 minit lagi. Kacau sekali sekala sehingga ayam nampak bersalut dgn sos yg pekat dan kering.

Aqil kata lagi sedap dari kepak madu yg dia selalu beli kat pasar malam tu. Lagi jimat (errr...). Tetiba cintanya beralih arah.

Cubalah. Senang & sekejap je siap.




No comments:

Post a Comment