Friday 14 November 2014

Projek chef

Dlm hari mak layan je apa yg aku sebut kekonon terasa nak mkn. Tapi mmg betul la teringin. Bukan mgidam masa mgandung tapi mgidam nak rasa air tgn mak. Mak masa kitorg kecik mmg rajin sgt buat kuih muih...la la ni gak tringt camana mak dok menebar roti canai buat sarapan pepagi pakai dulang ok! Zaman ni mana ada lagi. Org2 seangkatan aku je la merasa keunikan ni, dan mak2 yg rajin lyn anak nak mkn apa pun.

Memula dpt mkn kuih sagu yg merah/ijau disalut kelapa. Sagu tu dibasuh & ditos. Sementara tu masak air gula dicampur daun pandan. Tgh mak msk tu adam bleh tanya neneknya, "bau mcm kuih yg bwh putih atas ijau je nenek (seri muka la tu). Hihi, pandai eh cekap deria bau dia part bau pandan tu. Tapi kuih apa, salah la. Dah mdidih, masukkn sagu & sentiasa dkacau sehingga pekat dan berkilat. Yg ni aku tlg la sementara Aliah tdo. Fuh..smkn pekat smkn berat. Mak tlg pgg dapur tu spy x gerak2.

Dah berkilat sagu tu dmasukkn dlm bekas utk dsejukkn. Pastu potong & gaul dgn kelapa diletakkn garam sikit.

Ini semua resepi tader timbang2. Terlebih air, jadi lembik. Org lama pandai. Kita? Huhuhu...

Ok nanti aku citer kuih lain pulak di lain post. Nak mandikan Aliah.

No comments:

Post a Comment